Vad är en skälig hyra?

Rätt hyressättning

Vad är egentligen en skälig hyra? Ska du möta den fattiga studentens betalningsförmåga eller ska du hyra ut till den som betalar bäst?

Denna artikel kommer inte ge dig raka svar på hur mycket du ska ta betalt utan mer ge vägledning i vad du lägger i vågskålen mellan ditt erbjudande och det värde du skapar som värd för dig själv och värdet för den du hyr ut rum till. 
Men runt om på nätet finns det olika kalkylatorer som kan hjälpa dig med att räkna ut en rimlig hyra.

 

Svaret på frågan om skälig hyra är ditt eget och kopplas kanske till ekonomi. Kanske spelar även andra faktorer in? 

 

Funderar du på vilken hyra du bör eller kan begära så är du inte ensam. Det är en fråga som de flesta hyresvärdar ställs inför. Särskilt i storstäder som exempelvis Stockholm, London och Köpenhamn. Där finns många unga människor som precis har börjat sina liv. 

Gamla bostäder i Stockholm

Unga vuxna som på grund av studier eller av andra skäl söker sig till attraktiva områden har ibland svårt eller har helt enkelt inte har råd med en lägenhet på egen hand. Särskilt om hyran i området är hög. Är det viktigt för dig att dela erfarenheter med en likasinnad så väger det kanske tyngre än pengar? Är du en äldre person som bor onödigt stort eller onödigt ensamt så väger detta säkert mer in än pengarna i sig när det kommer till att hitta rätt inneboende. 

Oavsett ditt skäl att ta in en hyresgäst i ditt hem så är det på dina villkor – så fundera därför på vem du vill ha i ditt hem och varför du vill hyra ut, men även på vad du vill få ut och vad du kan erbjuda i retur.

 

Passiv inkomst – Aktivt utbyte 

I Sverige fanns det 2019 1,9 miljoner ensamhushåll. Tittar vi på europeisk statistik, där de senaste uppgifterna är från 2011, var 27,5 procent av hushållen i EU ensamhushåll medan motsvarande svenska siffra låg på 36,2 procent. (Källa: SCB) 

BeLiving vill göra det enkelt, tryggt och attraktivt att hyra ut eller hyra ett rum.

Via vår plattform hjälper vi hyresvärdar och hyresgäster att hitta varandra där vi även stöttar i att skapa trygga avtal och mycket mer.  

Många ensamhushåll har potential att ta in en hyresgäst och med det få en passiv extra inkomst. Det verkliga värdet ligger oftast inte i pengarna utan i utbyten mellan personer som delar bostad.  

BeLiving – En aktör bland flera som tänker nytt  

Nya företag och satsningar blomstrar i en mångfaldig miljö tack vare utbytet av olika erfarenheter, synliggörande av samhällsproblem och planetäriska utmaningar. 

Om du tar in en inneboende skapar du en aktiv gemenskap där ni båda kan dra nytta av varandras kunskaper och erfarenheter. Det handlar inte bara om att ha någon som täcker din hyra utan också någon att dela ditt hem med.

En sådan gemenskap skapar nya möjligheter för både dig och den som bor hos dig. 

Hyra ut rum till en student
Kärstin och Maria – BeLivers i Solna

Rätt person med rätt ekonomi eller rätt personlighet –  du bestämmer?  

Målet med BeLiving är att alla ska kunna komma i kontakt med en person som de vill bo tillsammans med, oavsett vem du är eller vilken typ av rum du erbjuder. Du kan fritt välja vem som bor under ditt tak.  

Vi på BeLiving vill inte ha någon diskriminering på grund av ålder, hudfärg, trosbekännelse etc., om någon är intresserad av ditt boende och vad du kan erbjuda så kan de kontakta dig via en säker chatt.

Vid intresse så går ni vidare i nästa steg i dialog och du väljer sen rätt person att hyra ut till. 

 

Rätt boendematchning – rätt personmatchning 

Att göra en bra matchning är nyckeln, så innan vi börjar sätta upp din annons bör du fundera på vilken typ av person som skulle passa dig och vice versa. Har du husdjur? Om ja, välj då någon som också gillar husdjur.  

På BeLiving vill vi göra det så enkelt som möjligt för dig att hitta ett rum att hyra eller hitta någon som vill hyra ett rum av dig.

Det gör vi genom en enkel översikt över alla lediga rum och andra boenden i vår databas, som uppdateras dagligen och är tillgänglig både via dator och mobil. 

Ett bra sätt att bestämma en rimlig hyra är att se vad andra sätter för priser och sen lägga din touch på vad som är viktigt just för dig. 

All information som rör din annons kommer att hållas säker och kan enkelt uppdateras när du vill, dygnet runt.

På så sätt hjälper vi till att förebygga eventuella problem innan de inträffar. 

Stort lycka till och tveka inte att höra av dig om du önskar stöd med allt ifrån prissättning till referenstagning. 

 

 

//BeLiving Team 

Relaterade bloggar