Jag är ensam, är en vanlig sökning på google av det svenska folket. Varför är egentligen så många svenskar ensamma? Just det tar vi upp i detta inlägg men hjälp av en studie från David Eberhard.
Ensamhet hos svenskarna
Sveriges drygt tio miljoner invånare lever i 4,8 miljoner hushåll. Nästan 1,9 miljoner av hushållen består av en person som bor själv utan barn.
Detta innebär att mer än en femtedel av svenskarna lever ensamma. Var tredje kvinna och var femte man över 77 år har besvär med ångest enligt Folkhälsomyndigheten.
I en alltmer isolerad värld ökar också behovet av att motarbeta ofrivillig ensamhet. I Sverige – liksom i andra länder – är ensamhet bland äldre ett växande problem, särskilt under vintern då människor tenderar att tillbringa mer tid inomhus och ha mindre kontakt med sina jämnåriga på daglig basis. Isolering kan drabba alla oavsett ålder eller bakgrund – ett nytt fenomen som äventyrar den psykiska hälsan för många människor.

Ett ångestdrabbat samhälle
David Eberhard, konsult vid institutionen för klinisk vetenskap, intervention och teknik (CLINTEC) vid Linköpings universitet har publicerat resultaten av en intressant studie i BMC Psychiatry. En internationell medicinsk tidskrift med expertgranskning som publiceras av BioMed Central.

“En relativt stor andel av individerna i studien upplever episoder av mild depression eller ångest som kännetecknas av känslor som sorg, tomhet eller nervositet, men det är inte alla som upplever dessa känslor som tycker att de är tillräckligt överväldigande för att konsultera en läkare”, säger David Eberhard. För dem som söker hjälp för att bekämpa känslor som ångest eller depression är det första logiska steget ofta att besöka sin läkare eller psykolog.
“Många människor skäms för att besöka en läkare eftersom de tror att andra människor skulle kunna beskriva dem som galna”, säger David Eberhard. “Och det borde vara möjligt för vem som helst att nämna dessa symtom utan rädsla för att bli stigmatiserad – vi är alla människor och vi har alla bra och dåliga dagar.”
Isolering och ensamhet – vanligare än vad vi kanske tror
“En av de mest intressanta slutsatserna i vår studie var att ensamhet är vanligare än vi kanske tror. Ett betydande antal personer utan diagnostiserad depression eller ångest rapporterade att de regelbundet kände sig ensamma – inte bara under vintern utan året runt.”
“Ensamheten har många ansikten. Den kan visa sig som en känsla av tomhet, när någon saknar något att göra när han eller hon kommer hem från jobbet eller skolan – det finns ingen familj eller vänner i närheten och ingen att prata med. Ensamhet kan också vara allvarligare, till exempel när någon lider av fysisk smärta och känner sig oförmögen att dela den med andra människor”, säger David Eberhard.”
Vi har även skrivet ett blogginlägg om hur vi påverkas av ensamhet.
En lösning behöver inte vara genial – men helst logisk och genomförbar
BeLiving är en av flera nödvändiga lösningar som arbetar för att motverka ensamhet och lösa andra samhällsutmaningar som bostadsbrist och gärna koppla det till planetärisk hållbarhet.
- Lösningen är rätt enkel. Gör om ensamhushåll till icke ensamhushåll.
Ta ett nacksving på ensamhet genom att erbjuda yngre att hyra rum av äldre.
Låt den yngre utföra enkla tjänster som den äldre kan betala för via sin uthyrningsinkomst. Enkla tjänster borgar vägen för prisvärt boende för den yngre (exempelvis en student) och ger den äldre sällskap och vardagligt stöd. Något man skulle kunna kalla för en hederlig gammal win-win.

För att gå tillbaka till David Eberhards studie:
Det är viktigt att ge människor något att se fram emot. Ofta räcker det med att organisera en regelbunden träff med andra deltagare och uppmuntra dem att delta menar David Eberhard. Han påpekar även att det inte behöver vara något speciellt: “Det viktiga är inte själva aktiviteten utan att vi finns där för varandra som vänner”.
I vissa fall kan ökad kontakt mellan ungdomar och äldre också fungera som en lösning – ett program som kallas “Ung och gammal förstås” skickar outbildade ungdomar som volontärer till äldreboenden där de boende kan njuta av deras sällskap och lära sig något nytt av dem.
“Vi bör aldrig sluta leta efter lösningar som fungerar – inte för att de är briljanta utan för att de är logiska eller genomförbara”, säger Eberhard. “Det spelar ingen roll om det är schackklubbar för ensamma människor, kaffemorgnar med brädspel eller något annat.”

Tillsammans – ett ord vi skapar tillsammans
Ensamhet är ett problem som vi alla delar – så det är ingen skam att erkänna att man känner sig isolerad. Det viktiga är att hitta någon som förstår vad du går igenom och som kan erbjuda hjälp. Du kanske blir förvånad över hur många människor som finner sig själva i samma situation.
Oavsett om du är ung eller gammal – var proaktiv.
Bygg broar till människor som är äldre eller yngre än du själv, eller kommer från en annan kultur än du själv. Starta i nyfikenhet och landa i vunnen erfarenhet och ökad meningsfullhet. Ge råd och få råd och bygg broar som utmanar ensamhet och andra utmaningar vi ser runt om oss idag.
Det är aldrig för sent att skapa den skillnad du själv vill se!