Rum för uthyrning i stockholm med sjöutsikt

Inneboende vs Co-living

Inneboende är en boendeform som har funnits i många år som säkert alla har hört talas om. Men på senaste har boendeformen Co-living börjat bli mer populärt. Men vad är egentligen skillnaden på dem? I detta blogginlägg tar vi upp vad de innebär och vad skillnaden är.

Vad tänker du på när du tänker på att bo i en storstad?

Svaret på denna fråga kan variera beroende på ålder och personlighet, men det råder ingen tvekan om att samboende blir ett alltmer populärt alternativ för stadsbor, framför allt hos den yngre generationen.

Co-living är utformade med unga yrkesverksamma och studenter i åtanke och erbjuder gemensamma boendeformer till ett överkomligt pris.

Att bo som inneboende hos någon äldre person är även ett vanligt boendealternativ i de större städerna där det är svårt att hitta lägenheter.

Rum för uthyrning i stockholm med sjöutsikt

Vad är inneboende?

Som namnet talar om så är en inneboende en person som helt enkelt flyttar in i din bostad samtidigt som du själv bor kvar, det vill säga genom att hyra ett rum eller en del av bostaden.

Det innebär oftast att man delar på badrum, toalett och kök men att den inneboende kan få tillgång till andra rum efter överenskommelse.

Inneboende är en väldigt smidig form av bostadsuthyrning som de flesta kan tillämpa, speciellt om man redan har en del av sin bostad eller ett rum som står tomt och är ledigt för någon att flytta in i.

Den som är inneboende bör ha en egen hemförsäkring för att även om ni bor i samma bostad så räknas den inneboende inte in i hyresvärdens hemförsäkring.

Att ha en inneboende kräver i många fall inte en ansökan eller ett godkännande på samma sätt som andrahandsuthyrning gör.

Ung tjej häller upp te till pensionär.

Vad är co-living?

Coliving är ett relativt nytt fenomen, i alla fall i Sverige, men runt om i världen är denna typ av boendeform välkänt.

Men i Sverige börjar det att byggas fler co-living boende i storstäderna där bostadsmarknaden är pressad. Främst tillämpat för de unga vuxna som jobbar och vill kunna flytta hemifrån eller för de som har avslutat sina studier och inte kan bo kvar i sina studentlägenheter.

Konceptet Co-living är för likasinnade att leva, arbeta och vara tillsammans och ordet används som ett samlingsbegrepp för uthyrning till flera personer. Som oftast delar en större lägenhet eller hus och det man får är ett eget rum och tillgång till gemensamt kök, badrum men också gemensamt vardagsrum.

Det kan även beskrivas som framtidens hållbara boende genom att de boende tillsammans bidrar till att minska belastningen på klimatet.

Delat boende i Uppsala där studenter är samlade runt ett bord i köket

Vad är egentligen skillnaden på inneboende och co-living?

Inneboende är lite mer som att bo i en familj där man har ett eget rum men delar saker som kök, tvättstuga och badrum. En inneboende hyr alltså sitt rum av en privatperson.

Det handlar å andra sidan mer om att ha tillgång till olika bekvämligheter som du inte skulle få om du bara bodde i en lägenhet. Det kan vara allt från hemmabio, yoga rum, rymliga kontor till inkluderad städning av de gemensamma ytorna. Vilka bekvämligheter som erbjuds är olika från aktör till aktör inom co-living och förvaltas av ett företag.

 

Både inneboende och co-living är varandra lika. Men det som skiljer dem åt är att för en inneboende måste hyresvärden bo kvar i huset och hyrs ut av privatperson, medan co-living förvaltas av ett fastighetsbolag.

Går du i tankarna om att prova boendeformen inneboende eller co-living?

Relaterade bloggar