Julen kan vara en tid av glädje och uppmuntran, då nära och kära samlas för att fira och dela med sig av semesterns glädjeämnen. För många innebär denna tid dock känslor av ensamhet, när de kämpar för att hitta någon som de vill dela tiden med. Om du känner dig extra ensam under eller efter julen finns det ett sätt att lindra din ensamhet med sällskap och hjälp - genom att ta in en hyresgäst.

Ensam över jul? Så kan en hyresgäst hjälpa dig att bekämpa ensamhet och skapa meningsfulla kontakter

Julen kan vara en tid av glädje och uppmuntran, då nära och kära samlas för att fira och dela med sig av semesterns glädjeämnen. För många innebär denna tid dock känslor av ensamhet, när de kämpar för att hitta någon som de vill dela tiden med. Om du känner dig extra ensam under eller efter julen finns det ett sätt att lindra din ensamhet med sällskap och hjälp – genom att ta in en hyresgäst.

Hur ensamhet känns

Ensamhet kan vara en uppslukande och förlamande känsla. Den kan yttra sig som en överväldigande känsla av tomhet, sorg, förtvivlan och isolering. Dessa känslor kan bli ännu mer intensiva under julhelgen, när det verkar som om alla andra är ute och firar med familj och nära och kära. Ensamhet kan få oss att ifrågasätta vårt värde, vår plats i världen och leda till att vi känner oss bortkopplade från alla och allt omkring oss. Vi kan upptäcka att vi inte kan fokusera på eller njuta av någonting – hur mycket vi än försöker – eftersom ensamheten har tagit tag i oss så fullständigt.

Effekterna av ensamhet

Effekterna av ensamhet kan vara långtgående och långvariga. Ensamhet kan leda till en rad olika psykiska problem men kan också göra oss mer benägna att drabbas av fysiska sjukdomar. Dessutom är ensamhet kopplad till en ökad risk för minnesförlust, kognitiv försämring och i vissa fall till och med självmordsförsök. Om du vill läsa mer om hur ensamhet är skadligt för vår hälsa kan du göra det här.

 

Alla dessa punkter understryker vikten av att ha någon i vårt liv som vi kan förlita oss på för sällskap och stöd i svåra tider. För att övervinna den måste vi inse att den är djupt rotad i våra känslor och det är viktigt att vidta åtgärder för att aktivt ta itu med den genom att söka hjälp från professionella. Nedan kommer vi gå igenom några andra alternativ.

Hur man hanterar ensamhet och hittar sällskap

Ensamhet kan vara en svår och överväldigande känsla, men det är möjligt att övervinna den med rätt hjälp. Nedan går vi igenom några olika sätt att hantera och motverka ensamhet.

 

Annonsera ut ett ledigt rum

Ett sätt att hitta sällskap under julen eller resterande året är att överväga att ta in en hyresgäst. Detta kan ge en buffert mot ensamhet och fungera som en extra inkomstkälla eller praktisk hjälp med den dagliga driften av hemmet. Det kan till och med bli mer än bara en affärsrelation – och skapa varaktiga vänskapsrelationer som fortsätter in i det nya året och framåt. Att ha någon runt omkring sig som man litar på och förlitar sig på kan som sagt också vara bra för den psykiska hälsan, eftersom studier har visat att de som känner sig isolerade från omvärlden upplever allvarligare symtom på depression än de som har nära relationer.

 

Fördelarna med att ta in en inneboende

Att ta in en hyresgäst kan vara livsavgörande för dem som känner sig särskilt ensamma. Att ha någon att prata med, skratta med och dela erfarenheter med kan göra hela skillnaden när det gäller att bekämpa känslor av ensamhet. En inneboende kan ge sällskap, trygghet och meningsfullhet, men också hjälpa till med hushållsnära tjänster om du behöver det.

 

Att ta in en hyresgäst kan vara precis vad som behövs för att förgylla din jul och hjälpa dig att börja det nya året på rätt sätt, med detta kan vi på BeLiving hjälpa dig och vi finns med i hela processen. Om du vill läsa mer om hur du går tillväga för att hyra ut ett rum kan du göra det här.

 

Andra sätt att hantera känslan av att vara ensam

Det finns såklart även andra sätt att bekämpa ensamhet, t.ex. genom att delta i aktiviteter, gå med i grupper eller klubbar, arbeta som volontär, prata med vänner eller familjemedlemmar via videosamtal, titta på film eller läsa böcker, lyssna på musik eller podcasts, utöva mindfulness-tekniker som meditation eller yoga och mycket mer. Att skapa meningsfulla kontakter med andra kan vara otroligt kraftfullt när det gäller att ta itu med ensamhet och förbättra vårt allmänna välbefinnande. Det är också viktigt att se till att vi tar hand om oss själva genom att äta hälsosamt, få tillräckligt med sömn och hitta aktiviteter som ger oss glädje så att vi har något positivt att se fram emot varje dag.

 

Ensamhet är en obehaglig känsla och kan som nämnt ge allvarliga följder så det är viktigt att försöka ta till åtgärder för att minska eller förhindra att känna sig drabbad av ensamheten. Ta till dig några av dessa tips och ta hand om dig själv över jul!

Relaterade bloggar