Hyra ut bostad till student

Tjäna pengar på att ha en inneboende och hyr ut ett rum i din bostad

När du är student kan det vara svårt och dyrt att hitta en bostad. Att hyra ett rum i någons hus eller lägenhet är ett bra sätt att spara pengar och lära känna det lokala området. Kanske får du också möjlighet att slippa känna dig ensam när du kommer hem. Du får också chans att hjälpas åt lite med vardagsbestyren. Det är väldigt kul att få sällskap i sitt eget hem. Och det är kul att slippa vara helt ensam om du som student flyttar till en ny stad och inte känner någon. Ta chansen och upplev själv hur det är att bli inneboende hos någon som du inte känner ännu.

Viktigt att ha ett eget rum som du kan koppla av i

Om du funderar på att hyra ut ett rum till en student finns det några saker du måste tänka på. För det första behöver du se till att ditt hus har ett bra läge för studenten. Det ska helst ligga nära kollektivtrafik och lokala bekvämligheter. För det andra är det bra om du ser till att rummet är bekvämt och rent. Den studerande bör ha ett eget utrymme att studera och koppla av i.

Var tydlig när du hyr eller hyr ut ett rum

Det finns också några saker att vara tydlig med när du hyr ut ett rum till en student:

  1. Du tar emot en gäst i ditt hem och det är du som avgör vad som gäller. Var tydlig med regler kring ordning, sopor, toalettpapper, rökning och när det ska vara tyst på kvällen.
  2. Du är inte värd eller värdinna för din inneboende. Den ska ta hand om sig själv, sin städning och matlagning. Du bestämmer om ni ska äta tillsammans vilket kanske kan vara trevligt ibland.
  3. Det är INTE du som ska ta hand om den inneboende. Den ska bo i ditt hem på dina villkor och det är du som bestämmer. Välkomna den student som du hyr ut ett rum till och gör det så bekvämt som möjligt för den som hyr hos dig.
  4. Ett eget kylskåp, regler kring tvättmaskin/tvättstuga och egen sophink kan förenkla vardagsbestyren.
  5. Var nyfiken och intresserad men anpassa dig till din inneboendes integritet och behov av att stänga sin dörr och få vara i fred om den vill det.
Att vara inneboende kan innebära att servera te när ni fikar tillsammans

Tänk på detta när du överväger att bli inneboende hos någon:

  1. Du är gäst i någon annans hem. Detta innebär att det är viktigt att ta reda på vad som är viktigt för den du bor hos.
  2. Att vara inneboende är roligt. Ta reda på vad din hyresvärd vill ha hjälp med eller vad den vill göra tillsammans och anpassa dig på bästa sätt till detta.
  3. Du bör ha dina egna saker med dig så att du inte behöver använda din boendes saker utan tillåtelse. Ta reda på vad som är Ok att använda som exempelvis dammsugare, köksutrustning och tvättmaskin.
  4. Det är viktigt att vara hänsynsfull och respektera varandras privatliv, ägodelar och utrymme.
  5. Ta reda på om det är OK att spela musik, titta på film och att när du får prata och skratta högt.
Att vara samboende kan innebära ett samtal på balkongen mellan hyresvärd och den inneboende.
Att ha en inneboende kan innebära att ni lagar en enkel måltid tillsammans.
Slutligen måste du vara beredd på att det ibland blir en fest eller en högljudd kväll! Kanske gör ni denna fest tillsammans? Prova gärna att lägga upp ditt rum för uthyrning på beliving.org eller kolla där om det finns ett rum för dig att hyra.

Relaterade bloggar