Inflation och stigande räntor har lett till att allt fler människor hyr ut rum eller hela bostäder. I detta inlägget kommer vi att undersöka varför det har skett en sådan dramatisk ökning av uthyrning samt titta på säkra sätt du kan hyra ut ett rum eller bostad.

Fler hyr ut rum i inflationstider

Inflation och stigande räntor har lett till att allt fler människor hyr ut rum eller hela bostäder. Enligt hyresrapporten från Blocket Residential och bostadsplattformen Qasa ökade annonserna om uthyrning av fastigheter med nästan 40 % förra året jämfört med året innan. Utöver detta steg medianhyrorna med 5 %, vilket gör det mer lukrativt än någonsin tidigare för husägare som vill tjäna lite extra pengar. I detta inlägget kommer vi att undersöka varför det har skett en sådan dramatisk ökning av uthyrning samt titta på säkra sätt du kan hyra ut ett rum eller bostad.

Stigande räntor, elpriser och inflation

Den nuvarande situationen på hyresmarknaden är en situation med stigande inflation, elpriser och räntor, vilket som sagt har lett till att fler hyr ut rum eller hela bostäder. Antalet bostadsannonser ökade med 91 % i december 2022 jämfört med samma period 2021. Dessutom har medianhyrorna ökat med 5 %, vilket motsvarar 450 kronor i månaden. Av de andrahandsbostäder som listas via Blocket ägs 85 % av privatpersoner, och när deras kostnader ökar på grund av inflationen återspeglas det i deras hyror.

Fler hyr ut rum

Den ökande privata hyresrätten har haft en enorm inverkan på den svenska bostadsmarknaden. De ökade hyreskostnaderna och ökningen av tillgängliga andrahandsbostäder på marknaden har lett till en situation där fler människor väljer att hyra istället för att köpa en bostad. Detta har lett till ökad konkurrens på hyresmarknaden, vilket driver upp hyrespriserna och gör det svårare för hyresgästerna att hitta ett prisvärt boende. På grund av de ökade räntorna har dessutom bolånen blivit dyrare och vissa har inte möjlighet att få bostadslån. Eftersom färre människor köper bostäder leder detta till att färre bostäder kommer ut på marknaden och därmed skapas en brist på tillgängliga fastigheter för dem som söker en plats att bo på. Utöver detta har många hyresvärdar sett sin ekonomi påverkas av inflationen, vilket har lett till att de måste ta ut högre hyror för sina fastigheter. Detta kan få långsiktiga konsekvenser för bostadsmarknaden eftersom det kan leda till större osäkerhet bland hyresgästerna på grund av höga hyror och bristande besittningsskydd.

Risk för bedrägeri när du hyr eller hyr ut rum

På grund av den ökade efterfrågan på hyresbostäder måste potentiella hyresgäster vara medvetna om eventuella bedrägerier som kan uppstå. Även om många hyresvärdarna är ärliga och pålitliga är det viktigt att vara vaksam när man letar efter en bostad. Se till att noggrant kolla upp alla potentiella hyresvärdar eller företag innan du skriver under. Några tecken att hålla utkik efter är en hyresvärd som vägrar att lämna identitetsbevis, insisterar på kontant betalning eller inte lämnar legitima kontaktuppgifter. Dessutom är det klokt att undersöka det område du funderar på att hyra i, fråga om parkeringstillgång och tillgång till pendling samt alla andra faktorer som kan påverka din vistelse.

 

Det finns också olika lagar för olika bostadsföreningar och företag, gällande till exempel hyresgästrättigheter som dikterar hur mycket hyra en hyresvärd lagligen kan ta ut och om någon andrahandsuthyrning är tillåten utan deras samtycke. Att känna till dessa lagar i förväg kan skydda dig från att bli utnyttjad, så se till att du är informerad om dem innan du förbinder dig till ett hyresavtal.

 

Slutligen ska du alltid se till att ditt hyresavtal innehåller alla detaljer om hyreslägenheten, till exempel läge, hyresbelopp och förfallodag, belopp för säkerhetsdeposition samt villkor för återlämnande och eventuella reparationer som behövs under din tid i hyresavtalet.

 

Genom att ta hänsyn till dessa försiktighetsåtgärder innan du skriver under något som har med en bostadshyra att göra kan du avsevärt minska risken att falla offer för eventuella bedrägerier som rör uthyrning.

Hyr eller hyr ut rum säkert med BeLiving

BeLiving är en säker och pålitlig plattform för alla som vill hyra eller hyra ut ett rum. Vi erbjuder en säker och pålitlig miljö där användarna kan hitta sin perfekta matchning, utan att behöva oroa sig för bedrägerier eller osäkra hyresavtal. Varje profil verifieras och i hyresavtalet beskrivs exakt vad som kan förväntas i uthyrningssituationen. Vi erbjuder också hjälpsamma funktioner och support under hela processen.

 

BeLiving gör det även enkelt att hitta ett boende genom sökverktyg där hyresgäster kan söka efter plats, prisklass, önskade bekvämligheter med mera. Detta gör det snabbt och enkelt att begränsa potentiella matchningar så att du inte behöver slösa tid på att sålla bland irrelevanta listor.

 

BeLiving är helt enkelt en hjälpande hand vid uthyrning, genom att matcha ihop hyresvärdar med hyresgäster noggrant, göra bakgrundskontroller och ta fram säkra hyreskontrakt. Vi erbjuder också en del där du kan tjäna extra pengar genom att utföra hushållsnära tjänster för 160kr/h – läs mer om det här: 

Avslutande ord

Det kan kännas övermäktigt med det rådande ekonomiska klimatet, men det finns saker du kan göra för att minska kostnaderna och spara pengar. Hyr du ut med oss tjänar du en extra summa pengar i månaden, du får sällskap och även hjälp med hushållsnära tjänster om du så önskar. Är du å andra sidan på jakt efter en bostad är vår uthyrning av ett rum ett bra alternativ mot att hyra en hel bostad. Ni delar på utgifter såsom elkostnader, resurserna används och fördelas samt det finns möjlighet att tjäna extra pengar i månaden för båda parter.

 

I slutändan, om du letar efter en alternativ lösning på höga levnadskostnader på grund av inflationstrycket så kan bostadsuthyrning vara ett gångbart alternativ – se bara till att du gör din research först så att du vet vad du kan förvänta dig av ditt hyresavtal!

Relaterade bloggar